Residential barn Zurich Switzerland - BE ARCHITEKTUR

Residential barn Zurich Switzerland – BE ARCHITEKTUR

Residential barn in a hamlet zone, Reppischtal, Zurich Switzerland – BE ARCHITEKTUR, BORIS EGLI

Around 15 buildings form a hamlet zone in a rural, mainly agricultural setting. This new home in the hamlet feels obliged to honor the area’s historical context. FIRM PROFILE

Residential barn Zurich Switzerland - BE ARCHITEKTUR

Residential barn Zurich Switzerland – BE ARCHITEKTUR – Typical barn characteristics were taken up and reinterpreted in a modern way. From a distance, the residence discreetly blends into its rustic surroundings. The exterior facade is clad in glazed spruce wood – the same type of timber used on traditional Swiss barns. A pitched roof was designed in the same vein, with tile roofing typical to the local architecture.

Residential barn Zurich Switzerland - BE ARCHITEKTUR

Openable windows are concealed behind wooden shutters, while the generous fixed glazing is fronted by wooden sliding doors that provide sun protection, darkening, and privacy. A raw steel beam serves as a gutter, jutting out beyond the base of the roof. Downpipes were omitted; the rainwater drains off the side like a waterfall.

Residential barn Zurich Switzerland - BE ARCHITEKTUR

The building responds to the topography of the site. Building on a slope usually requires excavation behind the building and backfilling in front; this approach was deliberately rejected. Instead, the ground floor is arranged in a series of levels at different heights to follow the existing slope.

A barn is typically used for storage and as a workroom for agricultural production. Although this new building is not a depository, its rooms – bedrooms, bathrooms, closets, etc. – are “stored” within it as closed volumes and are figuratively stacked on top of one another. This “stacking” creates a sculptural interior, a positive spatial volume within the building. A negative volume forms around these stacks, comprising a landscape of open living spaces that are interconnected vertically and horizontally. A generous interior unfolds with a sense of endless expanse.

Residential Barn Zurich Switzerland – BE ARCHITEKTUR – The new building reinterprets the simple, unadorned nature of a traditional barn through its choice of materials. Exposed concrete slabs for the floor and a special plaster covering the walls ensure a raw, unfinished feel. Two different materials with a similar effect – concrete and plaster – are used throughout the interior to achieve an expressive effect.

Residential barn Zurich Switzerland - BE ARCHITEKTUR

The freestanding two-car garage in exposed concrete was created using the same timber formwork as that used for the house facade. A photovoltaic system was installed on the gently sloping concrete gable roof, the solar panels covering the surface like a carpet.

Residential barn Zurich Switzerland - BE ARCHITEKTUR

The new home enters into a thematic dialogue with the surrounding agricultural buildings for a unique interpretation of the vernacular barn typology.

Client: Private owners

Commission: Direct

Living space: 215 m²

Volume (Swiss norm SIA 416): 1021 m3 + garage 106 m3

Completion: 01.08.2022

Architect: BE ARCHITEKTUR GMBH, Boris Egli dipl. Architekt FH REG A SIA

Landstrasse 1

5415 Rieden bei Baden

b.egli@be-architektur.ch     www.be-architektur.ch     Instagram: bearchitektur

Civil engineer: suisseplan Ingenieure AG, Zurich

Lighting design: Lichtblick AG, Buchs

Building physics: Wichser Akustik & Bauphysik AG, Zurich

HVAC planning: Elsner Klima AG Adliswil

OUR INSTAGRAM

×