Casa Madalena com arquitectura Paulo Martins

Casa Madalena com arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio

Paulo Martins – Madalena House

Paulo Martins – Madalena House is located in Vila Nova de Gaia, in the parish of Madalena.
Its arrangement of overlapping pure volumes corresponds to the desire to create a visual barrier between living spaces and the street, allowing maximum privacy. In the initial moment, the upper volume marks and emphasizes the entrance, inviting you to go beyond the almost opaque barrier, pierced only by a gap that denounces the depth of the plot and the house while reinforcing the intention of impermeability.

Paulo Martins - Madalena House
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Paulo Martins - Madalena House
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Paulo Martins - Madalena House
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Paulo Martins - Madalena House
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio


After overcoming the initial barrier, the house reveals itself, in opposition to the outside, to be a wide and fluid space with a well-defined program, opening the social areas to the outside through large glass spans. With these openings, we wanted to promote and enhance the relationship between the exterior, facing west, and the interior, maintaining the privacy of the master suite by creating a patio.

Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio
Casa Madalena com Arquitectura Paulo Martins e fotografias de Ivo Tavares Studio


On the upper floor, materialized by a loose and hermetic volume, there are two suites and an office, only
open to private patios torn in the volume which, in addition to guaranteeing privacy, protects the glazed spaces from direct radiation.

TECHNICAL INFORMATION – Paulo Martins – Madalena House – WEBSITE

START/FINISH – 2020/2022
GROSS AREA – 330m2
CREATIVE DIRECTION – Paulo Martins | Architect
ENGINEER TEAM – R5 Engineers
CONSTRUCTION – Imocontviva
PHOTOGRAPHIC CREDITS – Ivo Tavares architectural photographer

DSM 2023 AWARDS | OTHER | FIRMS | STORE |

×