American Olympic & Paralympic Museum

American Olympic & Paralympic Museum

American Olympic & Paralympic Museum

American Olympic & Paralympic Museum

American Olympic & Paralympic Museum, Diller Scofidio + Renfro


The stepped hard landscape plaza is located in the center of the museum building, with the American Olympic & Paralympic Museum on the south side and the cafe on the north side. The square shows the scenery of Pikes Peak and the Rocky Mountains in the form of postcards. The square is equipped with a comprehensive amphitheater that can seat 230 people and can host outdoor activities from the Winter Olympics to the Summer Olympics throughout the season.  
First floor lobby atrium: The 40-foot-high atrium is illuminated by skylights, while the glass fiber reinforced plaster (GFRG) perforated glass curtain wall provides a view from the lobby. Four balconies of different heights overlook the atrium, allowing visitors to redirect them into this central space as they walk through the exhibition hall.  
1, 2 and 3-floor exhibition halls: DS + R has designed an exhibition space of 20,000 square feet as if overlapping petals surround the atrium. The skylights at the seams between these petals provide soft sunlight from the atrium space, ending in the vertical windows on the periphery of the building. This lighting strategy takes into account the function of wayfinding, guiding visitors back to the atrium and moving along a corridor through the exhibition hall, including the immersive interactive exhibition designed by Gallagher Associates.  
Ground floor theater: The 2000 square foot theater can hold 130 people. Two rows of seats are movable and can accommodate up to 26 wheelchairs, which allows all members of the Paralympic hockey team to gather and sit up. 
2nd-floor event space: 1,300 square feet of event space offers panoramic views from downtown Colorado Springs to the Rocky Mountains. The space also leads to an adjoining 500 square foot outdoor terrace. Cafe and Education Room: Equipped with a 2,800-square-foot cafe and a 400-square-foot outdoor dining area, it can accommodate full-service restaurants and educational programs, and provides flexible meeting spaces for the main museum building across the square. The landscaped roof of the cafe is dominated by local plants, showing the changes of the seasons. 
3rd-floor meeting room: The 800-square-foot multifunctional meeting room has a 470-square-foot outdoor terrace and 26-foot floor-to-ceiling windows with views of the Rocky Mountains. DS+R also designed a 250-foot pedestrian bridge across the train station to connect the museum complex with the beautiful American Park. The bridge extends the existing bicycle network and connects the city center to the Midland Trail. 
Barrier-free access: From the very beginning of the design, the team consulted with the Paralympic athletes and the committee for the disabled to ensure that from the entrance to the exit, all visitors with or without disabilities can visit the USOPM facilities together and share a road for all visitors All take the elevator to the top floor. The ramp guides visitors down a gentle downhill circulation path, making it easier to move. The ramp has been widened to 6 feet to accommodate two tourists, including wheelchairs, walking side by side. In addition to strictly meeting all specifications and ADA requirements, the material details include glass guardrails in the atrium; rattan guardrails integrated into benches; smooth floors to facilitate wheelchair mobility; and seats in cafes, all of which can be optimized for sharing Experience. 
Facade: The fa├žade is composed of more than 9,000 folded anodized diamond-shaped aluminum panels, each of which has a unique shape and size. The epidermal texture wraps four overlapping petal-like bodies, which circle the internal structure. Each metal panel is energized by the extraordinary light of Colorado Springs, producing gradient colors and shadows, injecting another sense of movement and vitality into the building. Structure: The main structural system includes a steel frame superstructure, a bored shaft foundation and a cast-in-place concrete side core. 
Floor plan  
Elevation   Concept map
Atrium-Sketch 
sketch 

×