Luis G. Pachon

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live, work, play sports

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN—PAREDES

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN PAREDES Luis G. Pachon Ines Garcia de Paredes | Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports – Madrid, Spain.

HOUSE No.1 is the transformation, refurbishment, and version of the indoors, outside, and in-between areas of a darkish and compartmentalized 1978 residence. The brand new configuration responds to the wishes of its customers, who had been searching out an area to live, work, play sports, and enjoy together as a family or individually. READ ABOUT A 1924 RESIDENCE

Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live. In the thought, impartial spaces are used to conform to genealogical adjustments and their spatial consequences. The residence, with three floorings + attic, suits a rectangle of 16m x 9m, that’s distorted by patios, terraces, and balconies. each stage is divided longitudinally into bays of 3.5m and five.5m, with a difference in the peak of 86 cm. HAV POLE

Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live. The intention is to transform a highly compartmentalized and darkish space into an open and light-filled area, wherein the staircase, which became a spatial and lighting impediment, will become an important heterogeneous area.

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN—PAREDES Photographs Luis Asin

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live.
within the short axis, the standard partition partitions to split the 86cm difference in the top are changed through “L” fashioned elements, that act as an extension of the staircase itself, and level the peak difference. at the same time, those elements incorporate the shape, the storage structures and create interior home windows, which in turn allow privateness regulation among spaces, turning into scenographies where users are both protagonists and spectators. 

Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports  Photographs Luis Asin

Inside the long axis, the inspiration connects both facades, laying out the uses in series, improving ventilation, and simplifying horizontal conversation, whilst unfolding as a 16-meter-long non-stop piece of furnishings that is a home infrastructure: containing garage, art-display, centers/fixtures, and furnishing.

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN PAREDES - Ines Garcia de Paredes

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live. The 86 cm intra-level separation highlights the movement and “public” use of the staircase and becomes a beneficial space: steps, cabinets, benches, and so on… In parallel, the person can move vertically in an extra “personal” manner through the hidden raise, hence making certain accessibility on all tiers.

Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports  Photographs Luis Asin

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live. Luis Pachon Ines Garcia
The goal is to present the brand new spaces as an awful lot of light, clarity, and neutrality as feasible. substances are selected to multiply, clear out, and modify the warmth of mild. as a result, framing an impartial canvas, which the inhabitants and their gadgets fill with color.

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN—PAREDES Photographs Luis Asin

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live. The staircase, the coronary heart of the living and the spine of the areas, is configured with stable steps made from campaspero stone that contrasts with the mild brass handrail. This handrail is the result of a geometric take a look at and reinterpretation of the prevailing handrails at the outdoor of the living and in different current and publish-cutting-edge architecture inside the surrounding neighborhoods.

Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports Ines Garcia de Paredes Photographs Luis Asin

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN PAREDES – The floorplan, as an extension of the staircase, is constructed absolutely with equal substances, albeit with 4 distinct layouts, giving it dynamism, texture, and simplicity of execution.

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN—PAREDES Photographs Luis Asin


5 techniques are implemented to decrease strength intake:
1. Optimisation of space and distribution of uses to generate pass airflow on all levels.

2. Insulation of the constructing skin from the interior, and from the out of doors through dismantling interstitial insulation and restoring the slate roof, as a consequence preserving the original outside look intact.

3. mixed wood-aluminum outdoors frames with double glazing permitting passive-house thermal inertia.

4. Optimisation of the air-conditioning structures of the residence with an aerothermal device with warmth recovery, supported with solar thermal panels for the manufacturing and total demand of hot water, included in the slate roof. The residence is climatized by using underfloor heating/cooling with anhydrite assist, reducing thermal inertia.
five. external sun safety with adjustable slatted blinds.

5. External solar protection with adjustable slatted blinds.

Adaptation of a 1980 house. New configuration area to live.

Adaptation of a 1980 house. new configuration area to live, work, play sports  Ines Garcia de Paredes Photographs Luis Asin

ARCHITECTURE STUDIO PACHÓN PAREDES

Architects studio PACHÓN—PAREDES
Luis G. Pachon
Ines Garcia de Paredes

Website: www.pachonparedes.com

Location Barrio de Nueva Espana, MADRID – SPAIN

Date 2021

Client Private

Contractor TRANSFORMA / Edite 1982
Technical director: Josè Garcia Gallego
Construction Architect: Marina Cantos Mateos
Site coordinator: Susana Izquierdo

Technical Architect Angel GarcIa

Structural consultant Pedro Atanasio Utrilla

Photographs Luis Asin

Areas Housing 516 m2c
Front patio 43 m2
Back patio 53 m2

×